Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

Hotărâre privind iniţierea negocierilor pe marginea unui împrumut din partea UE

Political Dialogue

Moldova, Published on: 08 July 2020

Guvernul a aprobat astăzi în şedinţă de Guvern o hotărâre privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru ţara noastră.

Temperaturile din Siberia au atins valori record în iunie

Environment and climate change

Moldova, Published on: 07 July 2020

Temperaturile din regiunea arctică din Siberia au crescut până la o medie record pentru luna iunie pe fondul unui val de căldură ce alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetaţie din această zonă, conform datelor prezentate marţi de Uniunea Europeană, citate de Agerpres.

Peter Michalko: UE va continua să susţină Republica Moldova

Political Dialogue

Moldova, Published on: 06 July 2020

Uniunea Europeană susţine şi va continua să susţină Republica Moldova prin implementarea mai multor proiecte. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1. Potrivit lui Peter Michalko, este necesar ca Republica Moldova să respecte şi să asigure anumite condiţionalităţi impuse de UE, între care reforma justiţiei, asigurarea unui stat de drept, implementarea stan...

Comisia Europeană îl omagiază pe Ennio Morricone, considerat „un mare artist şi cu un stil inimitabil”

Culture and Media

Moldova, Published on: 06 July 2020

„Vreau să-mi exprim tristeţea faţă de moartea compozitorului Ennio Morricone, care, prin stilul său inimitabil şi melodiile sale legendare, a ridicat conceptul de muzică de film la nivel de capodoperă", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Eric Mamer, la conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Potrivit lui Eric Mamer, marele compozitor italian a lăsat ca moştenire "un tezaur de peste 500 de compoziţii" care vor servi la "prezervarea talentului său pentru...


UE va lansa următoarea generaţie de sateliţi cu rol de monitorizare a Terrei

Education, Training & Research, Environment and climate change

Moldova, Published on: 05 July 2020

Alături de Galileo în domeniul navigaţiei prin satelit, Copernicus reprezintă programul-far în politica spaţială a Comisiei Europene şi a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Şapte sateliţi Sentinel sunt deja pe orbită - mai mulţi alţii se află în etapa de construcţie - şi furnizează date de observare a Terrei, utilizate atât pentru a monitoriza clima şi poluarea, cât şi pentru a evalua pagubele produse de catastrofele naturale.

"Nu există nimic comparabil în lume, reprezintă...


Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary 2020 a debutat cu o ceremonie de deschidere organizată într-o sală goală

Culture and Media

Moldova, Published on: 04 July 2020

Organizatorii festivalul ceh, cel mai mare organizat în Europa Centrală şi de Est, au anunţat în luna aprilie că vor anula evenimentele principale, în contextul în care noul coronavirus a determinat autorităţile locale să închidă cinematografele şi să interzică adunările publice în masă.

De atunci, restricţiile au fost relaxate în Cehia, fapt care a permis preşedintelui festivalului, actorul Jiri Bartoska, să prezinte o listă cu 16 titluri de filme străine şi naţionale, vineri...


Ministerul de Externe anunţă noi priorităţi în implementarea acordului cu UE

Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 July 2020

Combaterea ameninţărilor hibride, accesul la zona unică de plăţi în euro, libelarizarea transportului UE şi facilitarea proceselor de achiziţii transfrontaliere. Sunt doar câteva din priorităţile anunţate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru următoarea perioadă în procesul de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informează Moldova 1.

Birourile mai multor europarlamentari din Parlamentul European, sparte de hoți în timpul carantinei

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 02 July 2020

Bunurile a cel puțin 50 de parlamentari europeni au fost furate din sediul Parlamentului European de la Bruxelles în timpul carantinei impuse de epidemiei de coronavirus, transmite sursa citată.

Încăperile au fost devastate, furându-se laptopuri, tabele și alte bunuri ale europarlamentarilor.

Furturile par să fi avut loc în principal în timp ce sediul din Bruxelles al legislativului european era practic gol.

Europarlamentarul german Nico Semsrott, unul dintre cei...


CFM va avea 12 locomotive diesel, achiziționate din bani europeni: Când vor ajunge la Chișinău

Transport

Moldova, Published on: 02 July 2020

12 locomotive diesel achiziționate de către Calea Ferată din Moldova cu finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Uniunii Europene (UE), sunt în drum spre Moldova și vor ajunge la Chișinău în prima jumătate a lunii iulie 2020.

Locomotivele au fost produse de către General Electric, la fabrica din Kazahstan. GE a fost contractată de către CFM în rezultatului tenderului desfășurat în 2018 conform standardelor BERD...


Vizita ambasadoarei Austriei Christine Freilinger, ambasadorului UE Peter Michalko și ambasadorului Franței Pascal Le Deunff la șantierul de construcție a noii stații de epurare a apelor uzate din Cantemir

Political Dialogue

Moldova, Published on: 02 July 2020

În cadrul proiectului Dezvoltarea Zonelor Rurale din Republica Moldova (DevRAM), cu finanțare din partea Uniunii Europene, și a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, a avut loc o vizită oficială a Ambasadoarei Austriei, Excelența Sa, Doamna Christine Freilinger, împreună cu Consilierul Alexander Karner, Șeful Cooperări Tehnice a Ambasadei Austriei, la șantierul de construcție a noii stații de epurare a apei uzate din orașul Cantemir, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Vizi...


Guvernatorul BNM s-a întâlnit cu șeful Delegației UE la Chișinău. Despre ce au discutat cei doi

Political Dialogue

Moldova, Published on: 01 July 2020

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Discuțiile au vizat măsurile pentru atenuarea consecințelor economice și sociale ale pandemiei Covid-19, dar și despre reformarea sistemului bancar și „importanța menținerii independenței BNM”.


Angela Merkel cere UE să se pregătească pentru un eventual eşec al negocierilor cu Londra privind relaţia post-Brexit

Political Dialogue

Moldova, Published on: 01 July 2020

„Voi continua să sper la o soluţie bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru cazul în care un acord nu va fi încheiat'', a afirmat Merkel la Berlin în faţa Camerei Deputaţilor, în prima zi a preşedinţiei germane a Consiliului UE.

„Am convenit cu Marea Britanie să intensificăm discuţiile pentru a încheia în august o înţelegere care să fie ratificată până la sfârşitul anului'', dar UE ''trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca o înţelegere să nu se materializeze'', a...


Uniunea Europeană a aprobat o listă de state „sigure” pentru reluarea călătoriilor; Republica Moldova nu se află printre ele

Information Society

Moldova, Published on: 01 July 2020

Cele 27 de state membre au aprobat marţi călătoriile de plăcere pentru 14 state din afara graniţelor lor, a anunţat Consiliul UE, care reprezintă guvernele UE.

Ţările respective sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zealandă, Ruanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

China a fost aprobată la rândul ei, provizoriu, dar călătoriile vor putea avea loc numai dacă şi autorităţile chineze vor accepta vizitatorii din UE....


Coronavirus: UE a anunţat o listă de 14 ţări sigure pentru reluarea călătoriilor

Information Society

Moldova, Published on: 30 June 2020

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

UE va deschide frontierele externe pentru 14 țări. Republica Moldova nu se află printe ele

Information Society

Moldova, Published on: 30 June 2020

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat definitiv o listă de 14 țări, considerate sigure în privința situației epidemiologice legate de noul coronavirus, după mai multe zile de discuții și dezacorduri. Republica Moldova nu se află printre țările marcate drept „sigure” de membrii consiliului UE.


Preşedintele Venezuelei acordă 72 de ore şefei Delegaţiei UE pentru a părăsi această țară

Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 June 2020

Preşedintele socialist a anunţat expulzarea reprezentantei UE, Isabel Brilhante Pedrosa, într-un discurs pronunţat la palatul prezidenţial Miraflores.

„Cine sunt ei să încerce să se impună prin ameninţare? Cine sunt ei? Ajunge! De aceea am decis să dau 72 de ore ambasadoarei UE pentru a ne părăsi ţara", a declarat Nicolas Maduro.

„Vom rezolva acest lucru în 72 de ore (...) Îi vom oferi un avion pentru a pleca, dar ne vom pune lucrurile în ordine cu Uniunea Europeană",...


UE își ține granițele închise pentru majoritatea țărilor din afara Europei: Care sunt excepțiile

Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 June 2020

Cetăţenii chinezi vor putea intra în Uniunea Europeană, dar numai după ce Beijingul va ridica interdicţiile aplicate cetăţenilor UE, informează Agerpres.

Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii...


UE începe ridicarea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii din statele terțe, din 1 iulie. Cum vor fi selectate țările

Information Society

Moldova, Published on: 29 June 2020

Începînd cu 1 iulie anul curent, Uniunea Europeană va începe ridicarea restricțiilor pentru călătoriile neesențiale, pentru cetățenii din statele terțe. În aces context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu mai multe precizări.


UE îşi amână decizia în privinţa redeschiderii frontierelor

Health, Information Society

Moldova, Published on: 28 June 2020

Vineri seară, ambasadorii ţărilor din UE şi spaţiul Schengen au propus o listă cu circa 15 state, dar fără SUA unde pandemia pare să fi scăpat de sub control, şi care include China sub anumite condiţii.
Preşedinţia croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunţa printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp.
„Consultările continuă şi se vor prelungi până luni”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.
„...