Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

(video) Ion Chicu: „Comisia pentru evaluarea integrității și gradului de profesionalism al judecătorilor va fi monitorizată de UE”

Justice Freedom & Security, Political Dialogue

Moldova, Published on: 20 January 2020

În urma ședinței de lucru comună cu președintele țării Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Ion Chicu a prezentat totalizările săptămânii precedente și tradițional, activitățile pentru această săptămână ce urmează a fi îndeplinite. În această săptămână urmează să vină un grup de reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru a crea o comisie de evaluare a judecătorilor, va avea loc ședința cu autoritățile publice locale, precum și lansarea concursului în tende...


România, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova, interesate de facilităţile de stocare a gazelor naturale din Ucraina

Energy

Moldova, Published on: 19 January 2020

"Vecinii noştri şi-ar putea arăta interesul pentru facilităţile noastre de stocare. În special Polonia a anunţat că intenţionează să-şi extindă propriile sale facilităţi de stocare. Şi Republica Moldova, România şi Ungaria au necesităţi similare. Avem oportunităţi semnificative legate de infrastructură care nu sunt pe deplin utilizate în prezent", a afirmat Serhiy Makohon, directorul general al operatorului sistemului de transmisie a a gazelor naturale din Ucraina (GTSO), într-o postare pe...


Peter Michalko: Semnalul dat societății din Procuratură este foarte îngrijorător

Justice Freedom & Security, Political Dialogue

Moldova, Published on: 19 January 2020

Potrivit oficialului european, este foarte important ca cercetările care au început să fie continuate, inclusiv cele care au fost inițiate de Viorel Morari, transmite IPN.

Ambasadorul consideră îngrijorătoare semnalele potrivit cărora anumite investigații sunt blocate, iar unii procurori care în trecut au participat în fenomene negative sunt repuși în funcții și ajung din nou acolo de unde pot controla inclusiv dosarele deschise împotriva lor. Potrivit lui, acest lucru nu oferă...


900.000 de imigranţi UE din Marea Britanie ar putea întâmpina probleme după Brexit

Political Dialogue

Moldova, Published on: 17 January 2020

Estimările au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a atras atenţia că cetăţenii europeni rămaşi în Marea Britanie după Brexit riscă să fie discriminaţi atunci când caută locuinţe ori locuri de muncă.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Londra, până în decembrie 2019 doar 2,7 milioane de cetăţeni UE din Marea Britanie au depus cereri pentru statut reglementat.

Nu există date oficiale despre numărul cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, dar...


97 de femei de afaceri vor beneficia de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului „Femei în Afaceri"

Economy and trade

Moldova, Published on: 16 January 2020

97 de femei de afaceri din Moldova vor beneficia de finanţare nerambursabilă prin intermediul Programului naţional „Femei în Afaceri", co-finanţat de Uniunea Europeană şi gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Câştigătoarele celui de-al 4-lea Concurs de proiecte investiţionale au semnat astăzi contractele de finanţare nerambursabilă în sumă totală de peste 12 milioane de lei. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiţional...

Exportăm 65% din mărfuri în UE și doar 15% în țările CSI

Economy and trade

Moldova, Published on: 16 January 2020

Exporturile de mărfuri realizate în luna noiembrie 2019 au însumat peste 266 milioane de dolari, cu 0,7% mai puțin față de luna precedentă și cu 0,8% comparativ cu luna noiembrie 2018, anunță Biroul Național de Statistică. 


97 de femei de afaceri din RM vor beneficia de peste 12 milioane de lei prin intermediul unui program co-finanțat de UE

Economy and trade

Moldova, Published on: 16 January 2020

Câștigătoarele celui de-al 4-lea Concurs de proiecte investiționale au semnat astăzi, 16 ianuarie, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 12,35 milioane de lei. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 230 noi locuri de muncă și vor menține 158 de salariați. Investițiile cumulative în economia națională vor constitui 18 milioane de lei, se arată scris într-un comunicat emis de ODIMM.

Iulia Costin, director general ODIMM...


97 de femei de afaceri, susţinute cu bani

Economy and trade

Moldova, Published on: 16 January 2020

Aproape 100 de femei din Republica Moldova își vor putea dezvolta afacerile cu bani oferiți în cadrul unui program co-finanțat de Uniunea Europeană. Domeniile de activitate sunt variate. Unora le convine să facă pungi ecologice, altora - stupi și rame pentru albini sau articole din piele. Câștigătoarele celui de-al patrulea concurs al programului “Femei în Afaceri” au semnat astăzi contractele de finanțare nerambursabilă, în sumă totală de 12,3 milioane de lei.


ЕСПЧ обязал Литву выплатить гомосексуальной паре €10 тыс.

Gender issues

Moldova, Published on: 15 January 2020

Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) постановил, что правоохранительные и судебные органы Литвы дискриминировали гомосексуальную пару, отказав в расследовании подстрекательства к нетерпимости по отношению к ним в социальных сетях. Об этом сообщила 14 января «Новая газета». Судьи ЕСПЧ пришли к выводу, что литовская прокуратура и суды беспочвенно отклонили просьбу провести расследование в связи с призывами к расправе, которые появились в социальной сети Facebook под […]

The po......


Franţa, Germania şi Marea Britanie constrânge Teheranul privind respectarea Acordului Nuclear, prin declanșarea mecanismului de reglementare a diferendelor

Justice Freedom & Security, Political Dialogue

Moldova, Published on: 14 January 2020

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunţat şefii celor trei diplomaţii, într-un comunicat comun emis marţi, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice, transmit AFP şi Reuters.


Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au preluat mandatele de europarlamentari

Political Dialogue

Moldova, Published on: 14 January 2020

Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au ocupat locurile în Parlamentul European, promiţând să susţină la nivel european cauza independenţei Cataloniei faţă de Spania, relatează Reuters.


Germania are nevoie de angajaţi migranţi calificaţi pentru a acoperi deficitul de pe piaţa muncii

Mobility and migration

Moldova, Published on: 13 January 2020

Germania are nevoie de mai mulţi angajaţi migranţi calificaţi, pentru a acoperi deficitul de pe piaţa muncii şi pentru a menţine stabilitatea sistemului său de protecţie socială. Asta a afirmat, duminică, Daniel Terzenbach, care ocupă funcția de membru al Board-ului Agenţiei Federale de Muncă, scrie agenția de presă DPA, citată de Agerpres.


Michalko: Urmărim foarte atent ceea ce se întâmplă cu urmărirea penală în Moldova

Political Dialogue

Moldova, Published on: 11 January 2020

„Urmărim foarte atent ceea ce se întâmplă cu urmărirea penală în Moldova”. Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, într-o postare pe Facebook.


Peter Michalko: Procurorii anticorupţie au făcut paşi importanţi în investigaţii penale

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 11 January 2020

Potrivit lui Michalko, „în ultimele luni, procurorii anticorupţie au făcut mai mulţi paşi importanţi în cele mai importante investigaţii penale”.

„Cetăţenii Republicii Moldova merită să trăiască liberi de corupţie, protejaţi de instituţii în care în sfârşit pot avea încredere”, mai precizează ambasadorul Peter Michalko. 


Moldovenii care vor călători în UE cu paşaportul biometric vor trebui să achite o taxă de 7 euro

Mobility and migration

Moldova, Published on: 10 January 2020

Informația privind noua măsură care va intra în vigoare începând cu anul 2021 a fost publicată pe site-ul oficial al ETIAS. Potrivit datelor, de aceste taxe vor fi scutiți minorii și cetățenii de peste 70 de ani.

În prezent, cetățeni din 57 de state nu dețin vize Schengen pentru a vizita țările Uniunii Europene.

Viza ETIAS va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului. ETIAS va permite aflarea în spațiul Schengen pe o durată între 90 și 180 de zile.


Moldovenii care vor călători în UE cu paşaportul biometric vor trebui să achite o taxă de 7 euro

Mobility and migration

Moldova, Published on: 09 January 2020

În 2021, moldovenii care vor călători în UE cu paşaportul biometric vor trebui să achite o taxă de 7 euro şi să se înregistreze în sistemul european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile - ETIAS.com, relatează Mesager.

Parlamentul britanic a aprobat acordul de retragere din Uniunea Europeană

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 January 2020

Parlamentul britanic a aprobat joi seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord, punând astfel capăt unei perioade de trei ani de incertitudini legate de termenii acestui divorţ fără precedent, informează Reuters, citată de Agerpres.


Brexitul a fost aprobat oficial de Parlamentul britanic

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 January 2020

Parlamentul britanic a aprobat în această seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord, care pune capăt unei perioade de trei ani de incertitudini legate de termenii acestui divorţ fără precedent, informează Reuters, citată de Agerpres.


Brexitul va fi adoptat oficial de deputații britanici. Când are loc ieșirea din UE

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 January 2020

Deputaţii britanici se pregătesc să dea joi undă verde Brexitului la 31 ianuarie, urmând o etapă dificilă, în contextul relaţiilor tumultuoase dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE).


Для граждан Молдовы с 2021 года изменится порядок въезда в ЕС. Сколько будет стоить регистрация в ETIAS

Mobility and migration

Moldova, Published on: 09 January 2020

С 2021 года граждане Молдовы для поездок в страны Шенгенской зоны и некоторые другие государства Евросоюза, а также для транзита через эти страны, должны будут зарегистрироваться в Европейской системе авторизации и информации путешествий (ETIAS) и заплатить сбор € 7. Регистрироваться в ETIAS будут граждане стран, имеющих соглашения о безвизовом режиме с Шенгеном. Об этом сообщили […]

The post https://newsmaker.md/rus/novosti/dlya-grazhdan...