Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

Germania refuză să discute acordarea unor despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial

Information Society

Moldova, Published on: 05 June 2019

Germania refuză să discute acordarea unor despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial.


Grecia: Tsipras confirmă desfăşurarea alegerilor legislative anticipate pe 7 iulie

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 05 June 2019

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a confirmat marţi că scrutinul legislativ anticipat va avea loc pe 7 iulie, după eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi locale, transmite AFP.


Proteste de amploare în Cehia

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 05 June 2019

Zeci de mii de oameni au ieşit, din nou, pe străzile capitalei Cehiei, Praga, pentru a cere demisia premierului Andrej Babis [Andrei Babiş]. Presa locală scrie că este vorba despre unul dintre cele mai ample proteste organizate în țară în ultimii 30 de ani, după căderea comunismului.


Ploaia face ravagii în ţările din Europa

Environment and climate change

Moldova, Published on: 04 June 2019

Furtuni violente, ploi abundente şi inundaţii devastatoare s-au înregistrat în România, Bulgaria şi Serbia. Localităţi întregi au fost acoperite de viituri, iar sute de oameni au fost evacuaţi. În acelaşi timp, Polonia este lovită de un val de căldură.

Olanda cere Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetăţenii albanezi

Mobility and migration, Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 June 2019

Olanda vrea ca cetăţenii albanezi să nu mai poată intra în Uniunea Europeană fără viză. Asta reiese dintr-un demers al Amsterdamului către executivul blocului comunitar, informează luni DPA, citat de Agerpres.


Comisarul european Johannes Hahn vine la Chişinău

Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 June 2019

Înaltul comisar european pentru vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn vine astăzi la Chişinău, relatează Moldova 1.

Franţa: Preşedintele partidului de dreapta Republicanii, Laurent Wauquiez, şi-a anunţat demisia după înfrângerea de la europarlamentare

Information Society

Moldova, Published on: 03 June 2019

Preşedintele partidului de dreapta francez Republicanii (Les Républicains, LR), Laurent Wauquiez, şi-a anunţat duminică demisia, la o săptămână după ce, la recentele alegeri pentru Parlamentul European, formaţiunea sa a înregistrat, cu doar 8,45% din voturi, cel mai slab scor electoral din istoria sa, relatează AFP.


UE nu va renegocia proiectul de Acord Brexit elaborat împreună cu Marea Britanie

Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 May 2019

Uniunea Europeană nu va renegocia proiectul de Acord Brexit elaborat împreună cu Marea Britanie, a reiterat marţi seară, la summitul de la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Radio Moldova Actualităţi.

EUROPA PENTRU MINE. Cu susținerea UE, Feștelița devine un sat cu inteligență energetică

Energy

Moldova, Published on: 29 May 2019

Localitatea Feștelița din raionul Ștefan Vodă este printre primele localități din țara noastră unde se implementează proiectul „Crearea centrului de excelență prin pilotarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor demonstrative de energie regenerabilă”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul „Convenţia primarilor - proiecte demonstrative”.

[caption id="attachment_45763" align="alignleft" width="300"] Locuitorii din Feștelița plantează plopul energetic[/caption]

Până la finele...


Moldova va beneficia de sprijinul necesar pentru transpunerea legislației Uniunii Europene în domeniul transporturilor

Transport

Moldova, Published on: 28 May 2019

Republica Moldova va beneficia de sprijinul necesar pentru transpunerea legislației Uniunii Europene în domeniul transporturilor. Reprezentanții Ministerului Economiei au participat a lansarea celei de-a doua misiune de asistență tehnică „Sistem de transport sigur și interoperabil”, organizată sub egida Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei și Administrației pentru Siguranța Transport, care s-a desfășurat la Chișinău.


Cum va arăta viitorul Parlament European?

Information Society

Moldova, Published on: 27 May 2019

Partidul Popular European (PPE) obține cele
mai multe mandate, 180 la număr și rămâne astfel cel
mai mare grup politic în noul Parlament European (PE). Acesta este urmat de Alianța Progresistă a Socialiștilor
și Democraților din PE cu 146 de mandate, iar Alianţa Liberalilor şi
Democraţilor pentru Europa (ALDE) împreună cu coaliţia Renaissance (Franţa) şi
Alianţa 2020 USR PLUS (România) obține 109 mandate, potrivit rezultatelor provizorii
publicate, luni, pe site-ul www.electio...


Partidul Brexitului obține o victorie în scrutinul european, potrivit rezultatelor parțiale

Information Society

Moldova, Published on: 27 May 2019

Partiduluii Brexitului al lui Nigel Farage a obţinut o victorie în alegerile europene de joi, potrivit primelor rezultate oficale, relatează The Associated Press. Potrivit rezultatelor de la secţiile de votare din nord-estul Angliei, prima dintre cele 12 regiuni care le-a prezentat, formaţiunea pe care Farage a înfiinţat-o cu doar câteva săptămâni în urmă a obţinut 39% din voturile exprimate, scrie news.ro.


Rezultate alegeri europarlamentare. Estimările din statele UE

Information Society

Moldova, Published on: 27 May 2019

Rezultate alegeri europarlamentare în statele UE. De joi încoace, 400 de milioane de europeni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne în cele patru zile ale alegerilor europarlamentare. Este un scrutin pentru viitorul Uniunii Europene, scrie stirileprotv.ro.


Cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg parlamentarii

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 23 May 2019

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeana sunt aşteptaţi la urne în perioada 23-26 mai pentru a alege parlamentarii care să îi reprezinte în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. Primii alegatori europeni care se prezintă astăzi la vot sunt olandezii si britanicii, relatează Moldova 1.

Проект на миллион. Как в селе Фештелица будут зарабатывать на солнечных батареях

Energy

Moldova, Published on: 23 May 2019

В селе Фештелица Штефан-Водского района до конца года установят освещение на 19 улицах, общая протяженность которых около 18 км. Кроме того, в селе построят электростанцию на солнечных батареях, мощность которой позволит не только осветить село, но и продавать электроэнергию. А в детсаду, гимназии, доме культуры и мэрии установят котельные, работающие...


Alegerile pentru viitorul Parlament European încep joi: britanicii şi olandezii merg primii la urne

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 23 May 2019

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European. Este primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an, transmite Reuters, citat de Agerpres.


Uniunea Europeană începe să își aleagă europarlamentarii

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 23 May 2019

Mai mult de 420 de milioane de alegători din cele 28 de state ale Uniunii Europene sunt chemaţi la urne, a noua oară în istoria spațiului comunitar, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, scrie rfi.ro.


Ziua Europeană Împotriva Obezității: Mai mult de jumătate din populaţia adultă din UE suferă de această afecțiune (INFOGRAFIC)

Health

Moldova, Published on: 22 May 2019

Obiceiurile alimentare proaste au provocat o creștere a procentului de obezitate în Europa. Odată cu sporirea obezității și supraponderalității crește și riscul de a căpăta boli grave precum diabetul, cancerul sau afecțiuni cardiovasculare. În contextul Zilei Europene Împotriva Obezității, AGORA te invită să afli câteva curiozități despre această afecțiune care poate fi fatală.


Brexit: Theresa May va cere parlamentarilor un vot asupra unui nou referendum şi sprijin transpartinic pentru acord

Political Dialogue

Moldova, Published on: 21 May 2019

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că guvernul său va include în proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeană cerinţa ca parlamentarii să voteze asupra organizării unui nou referendum pe tema Brexit, transmite Reuters.