Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

Maia Sandu, la Vilnius: Unica soluţie de dezvoltare a ţării noastre este integrarea în Uniunea Europeană

Political Dialogue

Moldova, Published on: 22 August 2019

În cadrul vizitei sale oficiale la Vilnius, Prim-ministrul Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda. Oficialii au discutat despre perspectivele cooperării moldo-lituaniene pe multiple planuri, evoluţiile politicii interne din ambele ţări, implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, fiind abordate inclusiv problemele regionale de securitate, se menţionează în comunicatul Guvernului.
...


Johnson caută soluții pentru Brexit

Political Dialogue

Moldova, Published on: 22 August 2019

În încercarea de a obține o renegociere a Acordului pentru Brexit, Boris Johnson, noul premier britanic, a avut prima sa întâlnire în această funcție cu Angela Merkel, la Berlin. În timpul discuțiilor, șeful Guvernului de la Londra a reiterat că documentul negociat cu Bruxellesul de fostul premier Theresa May nu este unul în favoarea Marii Britanii. Johnson a afirmat că nu poate fi vorba despre o înțelegere dacă Uniunea Europeană nu elimină din discuții așa numitul ”backstop”, care reglementeaz...


„Asistenția financiară, condiționată”

Political Dialogue

Moldova, Published on: 20 August 2019

Asistenția macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova ar putea fi condiționată de recuperarea banilor furați din sistemul bancar. Este declarația europarlamentarului german Helmut Scholz făcută pentru Radio Europa Liberă. El a precizat că Uniunea Europeană are mari așteptări de la actualul guvern de la Chișinău. ”Sarcina noii coaliții este uriașă”, a subliniat Helmut Scholz.


Brexitul devine o certitudine

Political Dialogue

Moldova, Published on: 20 August 2019

Marea Britanie este cu un pas mai aproape de Brexit. Guvernul de la Londra a abrogat Actul de aderare a țării la Uniunea Europeană.


Întrevedere dintre Peter Michalko și Igor Dodon. Printre altele, au vorbit despre organizarea vizitei la Bruxelles

Political Dialogue

Moldova, Published on: 19 August 2019

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Printre subiectele abordate, șeful statului anunță că a abordat posibilitatea organizării în septembrie a vizitei sale la Bruxelles.


Moldovenii stabiliți în Marea Britanie ar putea avea restricții de circulație

Mobility and migration

Moldova, Published on: 19 August 2019

Moldovenii care dețin cetățenie românească și sunt stabiliți în Marea Britanie ar putea avea restricții de circulație. Guvernul de la Londra intenționează să impună restricții la frontierele UK în prima zi a Brexitului, pe 31 octombrie. Premierul Boris Johnson a anunțat că englezii vor ieși din Uniunea Europeană chiar dacă nu vor avea un acord de retragere, scrie The Independent, cu referire la Știrile PRO TV.


Igor Dodon s-a întâlnit cu Peter Michalko: „Am abordat posibilitatea organizării în luna septembrie curent a vizitei mele la Bruxelles”

Political Dialogue

Moldova, Published on: 19 August 2019

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe subiecte, inclusiv acțiunile de investigare a fraudei bancare, organizarea alegerilor locale generale, dar și alte subiecte de actualitate


В Великобритании с первого дня Brexit могут ограничить свободу передвижения гражданам ЕС

Mobility and migration

Moldova, Published on: 19 August 2019

Фото: theduran.com Граждане Молдовы, живущие в Великобритании по румынским паспортам, должны учитывать, что с 31 октября передвижение через границу страны могут ограничить. Министерство внутренних дел Великобритании намерено ограничить свободу передвижения гражданам Европейского союза сразу после Brexit. Об этом 18 августа сообщила газета Independent...


Guvernul de la Londra a abrogat Actul de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeană. Boris Johnson: „Vom părăsi UE pe 31 octombrie”

Political Dialogue

Moldova, Published on: 18 August 2019

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, duminică, pe Twitter, că ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat ordinul de abrogare a Actului din 1972 privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană.


Jean Claude Juncker, operat de urgență

Health, Information Society

Moldova, Published on: 17 August 2019

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a revenit de urgenţă din vacanţă în Luxemburg pentru o operaţie urgentă de extirpare a vezicii biliare, a informat sâmbătă executivul european, preluat de Agerpres.


La Cimişlia se va desfăşura Forumul Investiţional Regional

Economy and trade

Moldova, Published on: 17 August 2019

Pe 13 septembrie 2019, la Cimişlia, va avea loc un Forum Investiţional Regional. Evenimentul va reuni circa 100 de participanţi, printre care reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene şi misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai ministerelor şi autorităţilor publice centrale si locale, instituţiilor şi organismelor financiare internaţionale, camerelor de comerţ si industrie din ţară şi din străinătate, exponenţi ai întreprinder...


Guvernul german consideră că Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord

Political Dialogue

Moldova, Published on: 16 August 2019

Guvernul german se aşteaptă ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie fără un acord privind viitoarele relaţii, a relatat joi presa germană, care a citat un document al Ministerului german de Finanţe, informează site-ul agenţiei Reuters, relatează Mediafax.ro.


Creatorii modelelor Renault şi Dacia Duster vor fi obligaţi să le facă hibride

Environment and climate change

Moldova, Published on: 16 August 2019

Compania Renault ar putea face un hibrid din versiunea europeană a modelului Duster. Concernul francez va fi forțat să supună electrificării şi modelele bugetare ale brandul Dacia pentru a respecta toate standardele de mediu impuse de autoritățile UE din 2020, scrie Automotive News Europe.


România, printre ţările care vor primi imigranţii de pe nava caritabilă Open Arms

Mobility and migration

Moldova, Published on: 15 August 2019

Şase ţări din Uniunea Europeană sunt dispuse să primească o parte din cei 147 de migranţi îmbarcaţi pe nava umanitară a organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, aflată în prezent în faţa insulei italiene Lampedusa.


Peste 2 milioane de EURO de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în Moldova pentru clienţii MAIB

Economy and trade

Moldova, Published on: 15 August 2019

6 clienţi MAIB îşi extind afacerile datorită creditelor din sursele internaţionale BERD atrase prin intermediul băncii şi obţin adiţional componenta de grant de 10 - 15% acordată din partea Uniunii Europene. În plus, antreprenorii beneficiază de consultanţa experţilor internaţionali şi au mână liberă pentru creditarea unor scopuri variate, conform planurilor antreprenoriale propuse.


NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, vine cu o serie de precizări

Economy and trade

Moldova, Published on: 14 August 2019

NGM Company este fondată de către investitori din Uniunea Europeană (Bulgaria) și a încheiat cu Întreprinderea de Stat Loteria Națională a Moldovei un contract în domeniul loteriilor momentane (bilete de loterie) și organizare a pariurilor sportive. Potrivit acordului de parteneriat public-privat, statul oferă doar licența, iar partenerul privat își asumă toate costurile de promovare a produselor nominalizate, inclusiv cheltuielile de promovare.


Diplomaţii britanici, retraşi de la Bruxelles. Londra ar putea boicota reuniunile UE

Political Dialogue

Moldova, Published on: 13 August 2019

Guvernul britanic intenţionează să retragă în zilele următoare diplomaţii britanici din instituţiile europene şi să nu mai asiste la reuniunile zilnice dedicate informării cu privire la luarea deciziilor UE.


(sondaj) Majoritatea britanicilor sunt pentru un Brexit „prin orice mijloace”

Political Dialogue

Moldova, Published on: 13 August 2019

Majoritatea britanicilor cred că premierul Boris Johnson trebuie să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană „prin orice mijloace”, chiar dacă asta implică suspendarea parlamentului, indică un sondaj de opinie efectuat la comanda Daily Telegraph.


Polonia, Estonia și Bulgaria au cel mai vechi parc auto din UE. Câte mașini vechi are Moldova

Environment and climate change

Moldova, Published on: 13 August 2019

Doar Polonia și Estonia au în circulaţie mașini mai vechi decât în Bulgaria. Aproape un milion de mașini au peste 20 de ani pe drumurile din Bulgaria, ceea ce reprezintă 25% din parcul auto, potrivit unei analize a Eurostat, cu referire la Hotnews.ro.


Zone turistice din Europa, evacuate din cauza incendiilor

Environment and climate change

Moldova, Published on: 12 August 2019

Un val de caniculă însoţit de vânturi puternice a provocat incendii de vegetaţie în mai multe state europene. În Grecia, autorităţile au instituit codul roşu în câteva regiuni din sudul şi din nordul ţării.