Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

Germania, pregătită pentru creşterea numărului de pacienţi cu Covid-19 care vor necesita terapie intensivă

Health

Moldova, Published on: 31 March 2020

Aproximativ 45% dintre paturile de la terapie intensivă sunt libere în prezent, datorită amânării unor operaţii planificate, a afirmat Jens Spahn, în timpul unei vizite într-un spital din Dusseldorf.

'Un lucru este clar: în zilele următoare, va exista un număr în creştere de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă şi asistenţă respiratorie', a spus ministrul.

El a insistat însă că Germania se află cu un pas înaintea tendinţei datorită faptului că, prin testarea...


Ministerul de Externe, recunoscător Uniunii Europene pentru sprijinul acordat țării noastre în lupta cu Covid-19

Political Dialogue

Moldova, Published on: 31 March 2020

Decizia Comisiei Europene, anunțată de comisarul Olivér Várhelyi, de a sprijini eforturile țărilor Parteneriatului Estic în combaterea pandemiei Covid-19 prin realocarea sumei de 140 de milioane de euro pentru nevoile imediate stringente și redirecționarea a 700 de milioane de euro din instrumentele existente pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului este o expresie a priorității acordate de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic.

...


ЕС выделит Молдове и другим странам Восточного партнерства €140 млн для борьбы с коронавирусом

Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 March 2020

Европейская комиссия выделит странам Восточного партнерства: Молдове, Армении, Азербайджану, Беларуси, Грузии и Украине — €140 млн для борьбы с пандемией коронавируса. Об этом 30 марта сообщили в пресс-релизе Представительства ЕС в Молдове. Комиссия также перераспределит использование существующих средств на сумму до €700 млн, чтобы помочь смягчить социально-экономические последствия кризиса, вызванного коронавирусом. «Это очень тяжелые времена […]

The post...


Europa a depăşit pragul de 25.000 de decese din cauza covid-19; Italia şi Spania raportează aproape 3/4 din morţii de pe continent

Health, Information Society

Moldova, Published on: 30 March 2020

Pandemia noului coronavirus a ucis peste 25.000 de persoane în Europa, potrivit unui bilanţ întocmit din surse oficiale luni, 30 martie, de către AFP.


Comisia Europeană a decis alocarea unor fonduri statelor din Parteneriatul Estic

Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 March 2020

Comisia Europeană a decis astăzi realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în Republica Moldova şi în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina), în contextul combaterii epidemiei de COVID-19.

Export în UE prin Zona Verde a punctelor de trecere Leuşeni-Albiţa

Economy and trade, Information Society

Moldova, Published on: 30 March 2020

Antreprenorii îşi vor putea exporta mărfurile în UE prin Zona Verde a punctelor de trecere Leuşeni-Albiţa. În contextul răspândirii a noului tip de coronavirus, Serviciul Vamal din Moldova anunţă că autorităţile române au luat o serie de măsuri cu privire la asigurarea unor culoare „verzi" pentru mijloacele de transport de marfă care tranzitează teritoriul României, relatează Mesager.

Comisia Europeană va realoca 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în RM și în alte cinci state

Economy and trade, Political Dialogue

Moldova, Published on: 30 March 2020

În plus, Comisia a decis redirecționarea a alte 700 de milioane de euro din instrumente deja existente pentru a reduce efectele socio-economice ale epidemiei de COVID-19 în Vecinătatea Estică. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

De asemenea, o parte din bani vor fi alocați și pentru pregătirea personalului medical și de urgență...


COVID-19 face ravagii în Europa: Bilanțuri dramatice, bolnavi transferați dintr-o țară în alta, spitale și morgi arhipline

Health

Moldova, Published on: 30 March 2020

În Italia autoritățile nu mai știu unde să pună sicriele

Într-o biserică dintr-un orășel aflat în provincia Bergamo au fost aduse zeci de sicrie cu trupurile celor răpuși de noul coronavirus. Sunt așezate în ordine, direct pe pardoseală. Preoții oficiază slujba în lipsa familiilor, cărora nu li se permite să-și ia rămas bun. La câteva zile, alt sicrie ajung aici la bordul camioanelor militare, după trimiterea celorlalte la crematorii.

Mario Carminati, preot: „Autoritățile nu...


Mii de refugiaţi sirieni vor ajunge în UE. Anunţul făcut de preşedintele Turciei

Mobility and migration

Moldova, Published on: 29 March 2020

Erdoğan a reamintit faptul că UE a promis Turciei sprijin în soluţionarea problemei refugiaţilor din Siria, dar, din păcate, „nu şi-a respectat promisiunea”. Intensificarea dramatică a bombardamentelor ruseşti şi siriene asupra regiunii Idlib (aflată sub controlul miliţiilor jihadiste) a forţat sute de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele„, a spus Erdoğan, în timpul unei conferinţe de presă la Ankara.
Potrivit estimărilor autorităţilor turce, către ţările UE s-au îndreptat...


Bilanț tragic în Spania: 838 de morţi, înregistraţi în ultimele 24 de ore, din cauza coronavirusului

Health

Moldova, Published on: 29 March 2020

Spania a anunţat astăzi 838 de decese provocate în ultimele 24 de ore de epidemia de coronavirus, un nou record negativ pentru această ţară. Cu doar o zi în urmă, se înregistraseră alte 832 de decese, informează El Pais.


Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cel mai mare număr înregistrat până acum

Health

Moldova, Published on: 28 March 2020

Este, însă, de departe, cel mai mare număr de decese anunțat până acum, chiar dacă autoritățile au precizat că 50 dintre aceste persoane au decedat cu o zi înainte, dar nu fuseseră luate în calcul în bilanțul anunțat joi. Datele sunt încă neconcordante, e confuzie și în Italia, unde se raportează pe regiuni. De aceea, unele surse indică un număr ceva mai mic de morți, dar în orice caz, toate arată că sunt peste 900 de decese, scrie Digi24.

Cel mai grav bilanț de până acum fusese la...


Timp de 5 zile Asociația Businessului European din Moldova și CCF au colectat 25 000 de lei. În ce au fost investiți banii

Economy and trade, Health

Moldova, Published on: 27 March 2020

Asociația Businessului European din Moldova în colaborare cu CCF Moldova se află în deplina desfășurare a campaniei de colectare de fonduri ce are drept scop achiziția de echipamente medicale pentru spitalele ce vor interna persoane confirmate Covid 19. Timp de 5 zile a fost deja colectată sumă de 250 000 MDL din care au fost achitate și livrate echipamente medicale destinate Institutului de Medicină Urgentă.


Europol avertizează: Infractorii și grupările criminale profită de pandemie. Un spital din Cehia, nevoit să direcționeze pacienții spre alte instituții, după un atac cibernetic

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 27 March 2020

Escrocii, infractorii cibernetici, grupurile de crimă organizată și pedofilii au început să profite de pe urma pandemiei de coronavirus pentru a își intensifica activitățile în Uniunea Europeană, a anunțat șeful Europol, vineri, scrie Digi24.ro, cu referire la https://www...


Belgia refuză să primească pacienţi bolnavi de coronavirus din alte ţări

Health

Moldova, Published on: 26 March 2020

Oficialii spitalelor belgiene se tem că, în curând, acestea vor ajunge la saturare, ca urmare a creşterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus şi al pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, au explicat surse din cadrul guvernului belgian.

„Dacă la un moment dat ne vor lipsi paturi de spital şi vom fi acceptat cereri din străinătate, cu greu vom putea explica acest lucru rezidenţilor din Belgia”, remarcă una dintre aceste surse pentru cotidianul De Tijd.

...


Peter Michalko: După această criză, necesitatea reformelor va fi şi mai stringentă

Political Dialogue

Moldova, Published on: 26 March 2020

După ce pandemia va fi învinsă, necesitatea reformelor pentru Moldova va fi una şi mai stringentă pentru ca să-şi revină mai rapid din punct de vedere economic şi social. Acesta este mesajul şefului delegaţiei Uniunii Europene, Peter Michalko într-un interviu acordat agenţiei IPN. Ambasadorul a declarat că în aceste timpuri mai complicate, Uniunea Europeană comunică în mod intens şi cu autorităţile Republicii Moldova, cu toţi partenerii, relatează Mesager.

Doi înalți oficiali UE, mesaj pentru R. Moldova: Vom construi un Parteneriat Estic și mai ambițios

Political Dialogue

Moldova, Published on: 26 March 2020

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borell și comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, au remis o scrisoare de încurajare pentru R. Moldova. Cei doi înalți oficiali UE scriu că în această perioadă cu provocări, marcată de izbucnirea epidemiei de coronavirus, cooperarea internațională rămâne importantă.


Коронавирус во Франции. Макрон объявил военную операцию для борьбы с пандемией

Health, Information Society

Moldova, Published on: 26 March 2020

Президент Франции Эммануэль Макрон объявил о начале военной операции под названием «Устойчивость» для борьбы с пандемией коронавируса. Об этом 26 марта сообщило hromadske. «Мы находимся в состоянии войны, и перед лицом пика эпидемии я решил, по предложению начальника Генштаба начать операцию Résilience („Устойчивость“), отдельную от операции Sentinelle („Часовой“), в ходе которой продолжается борьба военных с […]

The post https://...


Scandal în Spania după ce federația a oferit cluburilor un credit de 500 de milioane de euro

Information Society

Moldova, Published on: 26 March 2020

Șeful forului de la Madrid a recunoscut că nu are nicio idee despre data la care echipele și-ar putea relua pregătirile ți așteaptă deciziile guvernului în acest sens.

Iar cum multe grupări au dat de înțeles că ar putea intra în impas financiar , Rubiales a oferit o mână de ajutor. Ar fi dispus să acorde o linie de credit în valoare de 500 de milioane de euro având drept garanție drepturile tv.

Deși părea un gest generos, șeful Ligii, Javier Tebas, l-a taxat imediat.

"...


De ce în Germania sunt mai puține decese provocate de coronavirus? Iată câte teste se fac pe săptămână

Health

Moldova, Published on: 26 March 2020

Germania a crescut numărul testelor efectuate pentru depistarea infectării cu coronavirus la 500.000 pe săptămână. Această detectare precoce ajută la menţinerea numărului de decese la un nivel relativ scăzut, a declarat directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charité de la Berlin, Christian Drosten, transmit agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.


Președintele Parlamentului European atenționează: Democraţia nu poate fi suspendată în faţa pandemiei Covid-19

Political Dialogue

Moldova, Published on: 26 March 2020

Democraţia nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice, a transmis joi preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, în deschiderea unei sesiuni plenare extraordinare la Bruxelles pentru adoptarea de măsuri împotriva pandemiei de Covid-19.