Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

O țară din Europa va interzice anonimatul pe internet. Când va intra în vigoare prevederea

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 24 April 2019

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an, scrie Rador. Potrivit sursei citate, odată cu intrarea în vigoare a legii, utilizatorii nu vor mai putea să facă comentarii anonime pe internet, iar acest lucru va contribui la combaterea manifestărilor instigatoare la ură în mediul online.


Un deceniu de la înfiinţarea „Parteneriatului Estic”, marcat la Chişinău

Political Dialogue

Moldova, Published on: 24 April 2019

Ambasada României în Republica Moldova, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic au organizat miercuri, 24 aprilie 2019, Conferinţa „Parteneriatul Estic la 10 ani – Împreună, mai puternici”, dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău.

Ambasadorul UE, despre criteriile pe care trebuie să le respecte autoritățile de la Chișinău pentru a evita suspendarea regimului liberalizat de vize

Political Dialogue

Moldova, Published on: 24 April 2019

Comisia Europeană
a început acum doi ani un exercițiu de evaluare a modului în care sunt implementate în țara noastră condițiile puse odată cu liberalizarea regimului de vize. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Oficialul a precizat că printre constatările Comisiei se numără faptul că Moldova trebuie să ia măsuri în privința luptei  împotr...


Peste două milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE

Information Society

Moldova, Published on: 24 April 2019

Peste două milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE. În ultimii cinci ani, numărul traversărilor peste frontiera de vest a ţării a depăşit şase milioane. Secretarul de Stat pentru Integrare Europeană al Ministerului de Externe, Daniela Morari, afirmă că Moldova este în afara riscului de suspendare a regimului liberalizat de vize cu UE, relatează Moldova 1.

Cultura și bucătăria țărilor UE, în Orășelul European 2019

Culture and Media

Moldova, Published on: 24 April 2019

Cu ocazia Zilei Europei, Delegația Uniunii Europene organizează Orășelul European 2019 unde va fi prezentată cultura și bucătăria țărilor europene. De asemenea, vizitatorii vor putea afla mai multe despre proiectele realizate în R.Moldova cu sprijinul comunității europene.


Gagauz Sofrasi. Как в гагаузском селе Конгаз появился этнотуристический пансионат

Civil Society & Local Authorities, Information Society

Moldova, Published on: 24 April 2019

Полгода назад в гагаузском селе Конгаз открылся сельский туристический комплекс в национальном стиле Gagauz Sofrasi. За это время там побывали более 1000 туристов из разных стран, в том числе США, Дании, Великобритании и др. Открыть этнопансионат, как рассказала его хозяйка Анна Статова, помогла программа «Поддержка сельского хозяйства и развития сель...


Începe Săptămâna Europeană a Imunizărilor

Health

Moldova, Published on: 24 April 2019

De astăzi începe Săptămâna Europeană a Imunizărilor. Datorită utilizării pe scară largă a vaccinurilor, în lume a fost redus pericolul unor boli, precum difteria, tusea convulsivă şi rujeola, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Peter Michalko: UE așteaptă respectarea condițiilor înaintate pentru a fi reluată asistența financiară către Moldova

Political Dialogue

Moldova, Published on: 24 April 2019

Pentru reluarea asistenței financiare acordată Republicii Moldova, Uniunea Europeană așteaptă ca toate condițiile înaintate anterior să fie respectate. Aceste condiții țin de atingerea standardelor europene care stau la baza Acordului de Asociere semnat de UE și Republica Moldova, asociere politică și integrare economică


Peter Michalko: Vinovații de frauda bancară trebuie să fie la pușcărie

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 24 April 2019

„Formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru IPN, ambasadorul a declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie.


Uniunea Europeană face apel la noul preşedinte al Ucrainei să susţină reformele pentru consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei

Political Dialogue

Moldova, Published on: 22 April 2019

Uniunea Europeană l-a felicitat oficial pe Volodymyr Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei, însă a precizat că se aşteaptă ca acesta să susţină reformele pentru consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, scrie Reuters.


Parlamentul European a votat simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor de scurtă şedere în UE

Information Society

Moldova, Published on: 18 April 2019

Parlamentul European a votat miercuri, la Strasbourg, o simplificare a procedurilor de obţinere a vizelor de scurtă şedere în Uniunea Europeană, reguli care vor fi adaptabile în funcţie de cooperarea ţărilor terţe în combaterea migraţiei ilegale către Europa.


(video) Oficiul European de Brevete a publicat topul companiilor cu cele mai multe brevete. Cine sunt liderii europeni

Education, Training & Research

Moldova, Published on: 16 April 2019

Siemens, Huawei și Samsung dețin primele trei poziții în topul companiilor cu cele mai multe brevete. Oficiul European de Brevete a publicat recent raportul pentru 2018, din care aflăm care sunt domeniile de patentare cele mai solicitate și care sunt companiile care își protejează inovația prin brevet.


Dezbateri aprinse în Parlamentul European privind situația din România: „Dragnea a luat țara în mână și dă cu ea de pâmânt”

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 16 April 2019

Şase luni şi niciun progres. Situaţia statului de drept din România a fost discutată din nou, luni, în plenul Parlamentului European după ce eurodeputaţii PPE au atras atenţia că autorităţile române n-au dat curs celor 12 recomandări din rezoluţia votată anul trecut. Discuţia se anunţa, ca de fiecare dată, una aprinsă și chiar așa a fost, transmite Agerpres. Puterea de la Bucureşti nu a trimis la această dezbatere nu are niciun reprezentant.


UNESCO anunţă că este pregătită să „salveze şi restaureze” Catedrala Notre-Dame din Paris

Culture and Media

Moldova, Published on: 16 April 2019

Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre-Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”, scrie News.ro.


Una dintre cele mai izolate zone din Europa, plină de fragmente de plastic; Oamenii de ştiinţă, şocaţi de descoperire

Environment and climate change

Moldova, Published on: 16 April 2019

Oamenii de ştiinţă din Franţa şi Marea Britanie au descoperit că aerul dintr-o regiune foarte izolată a Munţilor Pirinei este plin de fragmente de microplastic, conform BBC citat de Mediafax.


Miliardarul francez Francois-Henri Pinault donează 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame

Culture and Media

Moldova, Published on: 16 April 2019

Familia Pinault a anunțat că donează suma de 100 de milioane de euro, în scopul reconstruirii Catedralei Notre-Dame, care a fost distrusă într-un incendiu izbucnit, luni seara, la Paris, scrie Le Figaro.


Dovada că Parlamentul European o susține ferm pe Kovesi în funcția de procuror-șef european

Justice Freedom & Security

Moldova, Published on: 13 April 2019

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis că Parlamentul European nu va renunța la poziția fermă de a o susține pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European. Dovada este că PE a anunțat că nu va continua negocierile până când Consiliul nu va veni cu un alt mandat de negociere.


UE promovează reducerea poluării şi economia verde în ţările Parteneriatului Estic

Environment and climate change

Moldova, Published on: 12 April 2019

Promovarea economiei verzi şi reducerea poluării aerului sunt doar câteva acţiuni ce urmează a fi implementate de autorităţi în următorii ani, conform unui proiect al Uniunii Europene, destinat ţărilor Parteneriatului Estic. Proiectul, lansat astăzi la Chisinau, urmăreşte creşterea eficienţei energetice a ţării şi cotei energiei din surse regenerabile, dar şi extinderea suprafeţei terenurilor agricole cu producţie ecologică, priorităţi incluse deja în Strategia Naţională de Dezvoltare Mol...

ЕС и Великобритания отложили Brexit до 31 октября

Political Dialogue

Moldova, Published on: 11 April 2019

Фото: Olivier Hoslet Европейский союз и Великобритания согласовали перенос крайнего срока Brexit на 31 октября текущего года. Об этом сообщил в Twitter председатель Европейского совета Дональд Туск. По условиям отсрочки Великобритания может не дожидаться конца октября и формально выйти из ЕС раньше, передает ВВС. В заявлении ЕС сказано, что 31 октября...


UE amenință Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie dacă Londra nu va respecta condițiile amânării Brexit

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 April 2019

Liderii Uniunii Europene vor ameninţa Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar, arată un proiect de document UE.Conform unui proiect de document elaborat înaintea summitului extraordinar al Consiliului European programat miercuri, liderii Uniunii Europene ar accepta „amânarea Brexit pentru a permite ratificarea Acordului” de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar.