Welcome to EU NEIGHBOURS News

'EU NEIGHBOURS News' aggregates articles about the European Union and its Eastern Partners from selected media in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republic of Moldova and Ukraine.

You can search articles by country, date and topic using the search tool below.
Content is presented in the original language. You can automatically translate the articles in the language of your choice by using the Google translate function on the top right of this page.

Preşedintele francez impune măsuri de protejare a climei. Miniştrii vor circula cu automobile electrice

Energy, Environment and climate change

Moldova, Published on: 13 February 2020

Emmanuel Macron a înfiinţat o agenţie care va proteja mediul înconjurător în Franţa. Miniştrii francezi vor circula doar în vehicule electrice sau hybrid. Această măsură are scopul de a combate schimbările climatice, scrie Mediafax.ro.


Granturi și asisență de peste 5 milioane de euro din partea Elveției, pentru acces echitabil în mediul rural la servicii publice locale de calitate

Economy and trade

Moldova, Published on: 13 February 2020

Republica Moldova va beneficia de asistență de la partenerii externi pentru a asigura acces echitabil a populației din mediul rural la servicii publice locale de calitate.

Prima etapă a proiectului urmează a fi realizată până în 2023. Bugetul total este de 5,9 milioane de franci elvețieni (circa 5,6 milioane de euro), sub formă de asistență tehnică și granturi.

Proiectul își propune să ofere sprijin autorităților publice locale în gestionarea prestării serviciilor în mod...


Delegația UE, la un liceu din Leova

Education, Training & Research, Youth

Moldova, Published on: 13 February 2020

Elevii unui liceu din orașul Leova au aflat din prima sursă ce avantaje oferă Uniunea Europeană tinerilor care vor să-și continue studiile sau să muncească acolo legal. La toate întrebările au răspuns Peter Mihalko, ambasadorul Uniunii Europene, și Angela Graningeer, ambasadorul Germaniei la Chișinău. Diplomații și-au continuat astfel seria de întâlniri, programate pentru campania "Uniunea Europeană - Republica Moldova: Împreună mai puternici”.


Azi a avut loc cea de-a șasea reuniune a Platformei societății civile UE-Moldova

Political Dialogue

Moldova, Published on: 13 February 2020

Oficialii europeni așteaptă ca puterea de la Chișinău să manifeste în continuare voință politică pentru implementarea reformelor în justiție și combaterea corupției, dar și încetarea atacurilor împotriva reprezentanților ONG-urilor. Declarațiile au fost făcute la cea de-a șasea reuniune a Platformei societății civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, care s-a desfășurat astăzi. Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău spun că au o „listă lungă” de lucruri care trebuie făcute.


В Комрате «поговорили с Европой». Студентам КГУ рассказали об образовательных программах ЕС

Education, Training & Research, Youth

Moldova, Published on: 09 February 2020

Студенческие обмены, волонтерство в европейских странах и другие образовательные программы Европейского союза представили студентам Комратского государственного университета (КГУ) в рамках мероприятия «EU Talks: Говорим с Европой». «Мы знаем, что у вас большие мечты, что вам хочется открывать для себя мир и реализовывать себя как личности, — обратилась к студентам руководитель проектов в представительстве ЕС в […]

The post https://...


Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la Chișinău

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 February 2020

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va întreprinde în curând o vizită la Chișinău. Confirmarea vine din partea ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a făcut o declarație în acest sens pentru Europa Liberă. Mai mult, ministrul a menționat că și președintele R. Moldova, Igor Dodon, urmează să facă o vizită în Ungaria. 


Ce înseamnă Brexit pentru UE și partenerii uniunii? Vezi în editorialul semnat de doi mari oficiali europeni

Political Dialogue

Moldova, Published on: 09 February 2020

Ce înseamnă Brexit pentru UE și partenerii ei? La această întrebare au răspuns Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, prin intermediul unui editorial scris și semnat de cei doi diplomați. Potrivit oficialilor, părăsind UE, Marea Britanie nu va mai beneficia de sute de acorduri internaționale în domenii,  precum com......


Raport: Europa nu are soluţii pentru zecile de mii de tone de deşeuri nucleare

Energy, Environment and climate change

Moldova, Published on: 06 February 2020

Peste 60.000 de tone de deşeuri nucleare radioactive sunt în prezent stocate în facilităţi provizorii în Europa, în timp ce capacităţile de stocare a acestora au ajuns la limită şi nu au fost încă elaborare soluţii pe termen lung. Asta arată un raport prezentat miercuri de Fundaţia Heinrich Boell din Germania, afiliată Partidului Verzilor, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.


Еврокомиссия разработала новые правила для вступления в ЕС. Что изменится

Political Dialogue

Moldova, Published on: 05 February 2020

Европейская комиссия разработала новые правила для вступления стран в Европейский союз. Об этом 5 февраля сообщает «Европейская правда» со ссылкой на RFE/RL, в распоряжении которой есть соответствующий документ. Документ призывает к созданию дополнительных стимулов для стран-претендентов на вступление в ЕС, которые показывают прогресс в реформах. Среди таких стимулов — увеличение финансирования и более тесное сотрудничество с международными финансовыми институтами. В то же время документ не ...


Peter Michalko: Ungheniul este un oraș foarte frumos, cu un potențial foarte mare de dezvoltare

Economy and trade, Political Dialogue

Moldova, Published on: 05 February 2020

Pe 24 ianuarie, la Ungheni a fost lansat Programul ”EU4Moldova: Regiuni cheie”. La acest eveniment, a fost prezent și Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, Excelența Sa, a răspuns la întrebările adresate de către jurnaliștii din Ungheni.

După ce criterii a fost selectat municipiul Ungheni în cadrul acestui vast Program?

Includerea municipiului Ungheni în Program a fost decisă după o analiză...


Programul „Satul European” ar putea fi lansat în Republica Moldova pe parcursul acestui an

Civil Society & Local Authorities, Political Dialogue

Moldova, Published on: 05 February 2020

„Vestea bună pe care am primit-o este că, deja în acest an, va fi lansat programul Satul European, care va finanţa proiecte de dezvoltare în localităţile noastre, fără amestecul Guvernului. De asemenea, am reiterat că reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt condiţii indispensabile pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor şi UE trebuie să insiste în continuare pe îndeplinirea de către guvernare a acestor angajamente”, a scris Maia Sandu pe facebook.
Fostul premier de la...


UE respinge planul de pace al președintelui SUA, Donald Trump, pentru Orientul Mijlociu

Political Dialogue

Moldova, Published on: 05 February 2020

Uniunea Europeană a criticat planul preşedintelui american, Donald Trump, pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu. Organizaţia Cooperării Islamice a anunţat că respinge planul liderului de la Casa Albă, scrie digi24. 


Comisia Europeană va revizui procesul de aderare a unor noi state la UE

Political Dialogue

Moldova, Published on: 05 February 2020

Comisia Europeană va propune schimbări în sistemul de aderare a unor noi state la UE, pentru ca actualele state membre să aibă un rol sporit în acest proces. Decizia a fost luată în urma presiunilor Franţei şi ale altor state vest-europene care s-au opus recent continuării procesului de aderare a statelor din Balcani, scrie digi24. 


UE critică planul de pace al președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu

Political Dialogue

Moldova, Published on: 04 February 2020

Uniunea Europeană a criticat planul preşedintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi s-a declarat preocupată în special de dorinţa Israelului de a anexa Valea Iordanului, scrie Digi24.ro. Totodată, Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a anunţat luni că https://www.agerpres....


Ministerul Finanțelor: Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa doi de asistență macrofinanciară

Economy and trade, Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 February 2020

Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că la ora actuală Republica Moldova este eligibilă pentru a primi a doua tranșă din asistența macrofinanciară acordată de către Uniunea Europeană.


O delegație UE vine la Chișinău. Pușcuță: „Vom discuta despre acordarea tranșei a doua din asistența financiară”

Economy and trade, Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 February 2020

O delegație UE este așteptată la Chișinău pentru a discuta acordarea tranșei a doua și a treia din asistența macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană țării noastre. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, în cadrul unei emisiuni televizate. 


Brexit: Boris Johnson își dorește un acord cu UE după modelul canadian

Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 February 2020

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să negocieze cu Uniunea Europeană un acord comercial similar celui încheiat de blocul comunitar cu Canada (CETA), susţinând că pentru un astfel de acord nu este nevoie ca Regatul Unit să se supună ''la toată panoplia'' de reguli comunitare cerute de Bruxelles, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

Într-un discurs susţinut la Londra în faţa ambasadorilor şi unor oameni de afaceri, Johnson a subliniat că doreşte să încheie cu UE o...


Donald Tusk susține că Scoţia ar fi primită în UE „cu entuziasm”, dacă şi-ar obţine independenţa de restul Marii Britanii

Political Dialogue

Moldova, Published on: 03 February 2020

Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Scoţia ar fi primită în Europa „cu entuziasm” dacă şi-ar obţine independenţa de restul Regatului Unit, dar că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat, relatează duminică Press Association.


EU Talks la Ungheni: despre viitor, la liceul din care se vede Europa

Information Society, Youth

Moldova, Published on: 02 February 2020

„Cum vedeți orașul Ungheni peste cinci ani?” - „De fapt, am vrea să aflăm noi de la dumneavoastră cum vedeți viitorul orașului în care v-ați născut și în care locuiți...”. Cam în această cheie a decurs discuția dintre tinerii studioși de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni și oaspeții lor - ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene și ES Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei în țara noastră. Astfel, Delegația UE a reluat, vinerea trecută, seria de evenimente „EU Talks...


Schimbare de tendință: Exporturile spre CSI au crescut, în timp ce spre UE s-au micșorat (GRAFIC)

Economy and trade

Moldova, Published on: 01 February 2020

Anul trecut exporturile de mărfuri către Uniunea Europeană au scăzut în comparație cu 2018. În schimb, cele destinate țărilor CSI au crescut. Asta arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).